България е спряла да доставя от ваксината на AstraZeneca покрай липсата

...
България е спряла да доставя от ваксината на AstraZeneca покрай липсата
Коментари Харесай

България е спряла доставката на AstraZeneca

България е спряла да доставя от имунизацията на AstraZeneca около неналичието на интерес към нея и риска от изхвърляне на ваксини, заяви БГНЕС. В последните три месеца няма никакви доставки от продукта на AstraZeneca у нас, демонстрират данни на здравно министерство.

България поръчва минимални количества и от имунизациите на нови производители , очакващи утвърждение на европейско равнище, като към този момент има ваксина, от която сме се отказали напълно - тази на американската компания Novavax, написа още в обявата. 

В отговор на депутатско запитване от август месец служебният министър Стойчо Кацаров разгласи, че по контракта с AstraZeneca към 10 август са били доставени общо 1 183 200 дози.

Към 16 ноември по данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите доставените дози от имунизацията на AstraZeneca са също толкоз - 1 183 200. Същото количество доставени дози разгласи и здравно министерство. В същото време по контракта с компанията AstraZeneca България чака общо 4 518 232 дози, като това е производителят, от който в началото поръчахме най-големи количества.

Не е ясно дали договорът с AstraZeneca е единствено краткотрайно замразен или страната ни е решила изцяло да се откаже от него, както и какъв брой ще й коства това. Заявките от имунизациите бяха събирани на равнище Европейска комисия, с цел да се сключат предварителни съглашения за изкупуване, само че самите контракти за доставки са двустранни - сред страните членки и съответния производител.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР